Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-06@22:34:21 GMT

شوری آب و فرونشست زمین، دشت کاشان را تهدید می‌کند

تاریخ انتشار: ۸ خرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۹۲۱۸۶۰

شوری آب و فرونشست زمین، دشت کاشان را تهدید می‌کند

رییس اداره هواشناسی کاشان گفت: بارندگی‌های سال جاری جبران یک دهه خشکسالی را نکرده و امروز طوفان، شوری آب و فرونشست زمین، دشت کاشان را تهدید می‌کند.

به گزارش خبرنگار ایسنا ، عباس ارغوانی امروز(چهارشنبه)  در نشست با خبرنگاران، اظهار کرد: ترسالی در کاشان موقتی است. در سال جاری 147 میلی‌متر بارندگی داشتیم که نسبت به بلند مدت با 137 میلی‌متر،  13 درصد افزایش داشته است، ولی  بارندگی سال جاری جوابگوی یک دهه خشکسالی نیست و با کمترین باد منجر به طوفان می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



وی افزود: جلسات هفتگی دیسکاشن برای هماهنگی ادارات میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، راه‌ و شهرسازی، جهاد کشاورزی، منابع طبیعی و هواشناسی تشکیل می‌شود که تا امروز ۱۵۷ جلسه بوده است.

ارغوانی تصریح کرد: پیش‌بینی‌ هواشناسی در ادارات هواشناسی شهرستان انجام نمی‌شود بلکه در مرکز استان با حضور کارشناسان و با استفاده از امکانات تخصصی انجام می‌شود.

وی تأکید کرد: اداره هواشناسی تنها متصدی اعلام میزان بارندگی با استفاده از ابزارهای گزارشی است و دستگاه‌های هشدار سریع و سیل ندارد تا حوادث را در بستر الکترونیک به شهروندان هشدار بدهد. در حالی که ارزش دستگاه‌ها کمتر از دیه یک نفر است که دچار حادثه می‌شود .

رییس اداره هواشناسی شهرستان کاشان گفت: کاشان با وجود پنج رودخانه خطرآفرین،  فاقد سیستم هشدار سریع است در حالی که قم با یک رودخانه برای تأمین سلامت شهروندان، مجهز به این سیستم است.

وی افزود: کاشان رتبه اول خسارت حادثه‌های طبیعی در استان اصفهان را داشته و بعد از نایین، نطنز و فرودگاه شهید بهشتی، رتبه چهارم کم بارشی استان اصفهان را دارد.

ارغوانی تصریح کرد: پیش‌بینی شرایط جوی توسط برخی کانال‌های غیررسمی، باعث بی‌اعتمادی مردم می‌شود به طوری که در سیل اردهال، هشدار نسبت به سیل چند روز قبل در مشهد اردهال انجام شده بود، اما شهروندان توجه نکردند و متأسفانه موجب خسارت بر شهروندان شد.

رییس اداره هواشناسی شهرستان کاشان، گفت: خشکسالی های مستمر، باعث خشک شدن و نابودی پوشش گیاهی در دشت کاشان شده است و در نتیجه کمترین وزش باد، منجر به طوفان شن می‌شود و بارش‌ها نقطه‌ای نیز سیلاب می‌شود.


انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: فرونشست زمین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۹۲۱۸۶۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ترک‌خوردگی‌ها و فرونشست عجیب نقش جهان

علی بیت‌الهی، دبیر کارگروه ملی زلزله و لغزش لایه‌های زمین درباره نرخ فرونشست در حرایم آثار تاریخی به ویژه تخت جمشید و نقش رستم در شیراز و میدان نقش جهان در اصفهان اظهار داشت: مطالعاتی درباره وضعیت برخی از آثار تاریخی ثبت شده جهانی انجام دادم که یکی از آنها تخت جمشید و نقش رستم است که حفظ این آثار ثبت جهانی ضوابطی دارد که براساس این ضوابط، برخی از اقدامات از جمله ساخت و سازها در حرایم این آثار باید رعایت شود.

وی ادامه داد: حال اینکه در معرض قرارگیری این آثار در محدوده‌های فرونشست خطرساز شده‌ است و تعداد زیادی از این آثار تاریخی و بناهای ارزشمند کشورمان در زون‌هایی با خطر فرونشست زمین واقع شده‌اند. منطقه مرودشت استان فارس،‌ رکورددار فرونشست زمین در این استان است و بیشترین نرخ فروشست در محدوده مرودشت بوده که نرخ آن در این منطقه به ۱۷ سانتیمتر در سال می‌رسد که آثار تاریخی تخت جمشید و نقش رستم در این محدوده قرار دارد.

رییس بخش زلزله‌شناسی مهندسی و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه و شهرسازی تاکید کرد:‌ در حالی که ۵۰ سال گذشته در مرودشت با حفر چاه ۳۰ متری به آب می‌رسیدند امروز با حفر چاهی به عمق ۱۲۰ متری هم به آب نمی‌رسند و در طول این سال‌ها با برداشت‌های بی‌رویه آب وضعیت فرونشست در این منطقه بحرانی شده‌است.

بیت‌الهی گفت: ‌در حاشیه این پهنه فرونشستی خطرساز استان فارس دو آثار تاریخی ارزشمند و منحصربفرد نقش رستم و تخت جمشید واقع شده که متاسفانه در بازدیدها شکاف‌های فرونشستی در محوطه تخت جمشید کاملا مشخص و واضح و مهمتر اینکه در حال توسعه است. این شکاف‌ها به مجرای نفوذ آب تبدیل می‌شوند و تونل‌های زیرسطحی را ایجاد می‌کنند و در نهایت به فروریزش سطحی زمین منجر می‌شوند. در نقش رستم هم دقیقا در مجاورت و نزدیکی صخره‌های سنگی و نقش نگارهای سنگی ارزشمند، شکاف عمیق و عجیب طولی با عمق چشمی ۶ متر و با عرض نیم متری وجود دارد که این نشان می‌دهد این زون بسیار خطرساز است.

وی افزود: در حاشیه همین محدوده اثر تاریخی، مزارعی وجود دارند که هنوز هم با استخراج آب از طریق حفر چاه آبیاری می‌شوند.        

دبیر کارگروه ملی زلزله و لغزش لایه‌های زمین درباره الزام ممنوعیت حفر چاه در مجاورت آثار تاریخی ارزشمند، اظهار داشت:‌ به طور شبانه روزی پیگیر این موضوع هستیم که مقررات ملی فرونشستی تهیه شود که یکی از ارکان این مقررات ملی، ممنوعیت حفر و بهره‌برداری از آب زیرسطحی در حریم آثار تاریخی است. از آنجایی که ضابطه حقوقی نداریم و قانون و مقررات لازم الاجرا برای این اقدام نداریم نمی‌توان این ممنوعیت را اعمال کرد.

وی با بیان اینکه در استان اصفهان هم اثر تاریخی میدان نقش جهانی به عنوان مهمترین نماد تاریخی ایران متاسفانه دچار فرونشست زمین و ترک خوردگی عجیب شده‌ است، ادامه داد: نرخ فرونشست در میدان نقش جهان به حدود ۵ سانتیمتر در سال رسیده اما موضوع مهم این است که از آنجایی این آثار تاریخی خشتی و بنایی هستند و مصالح ساختمانی بهم پیوسته ندارند، با کوچکترین انزجاج دچار ترک خوردگی می‌شوند.

بیت‌الهی گفت: متاسفانه در اصفهان موضوع دیگری به غیر از حفر چاه، مساله فرونشست را تشدید کرده‌است. پس از اینکه در دولت احمدی‌نژاد حوزه آبریز استانی شد، آب زاینده رود با برداشت‌های آب در بالادست قطع شد. در مقطعی آب زاینده رود در بازه زمانی ۶ ماهه قطع می‌شد اما در حال حاضر به طور کلی قطع شده و هر از چند گاهی برای کشت بهاره و پاییزه برای چند روز جریان آب را باز می‌کنند

رییس بخش زلزله‌شناسی مهندسی و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه و شهرسازی تاکید کرد: نکته جالب این است که از همین محدوده‌ای که با کمبود منابع آبی مواجه هستند آب را با لوله‌ای به یزد منتقل می‌کنند و جالب‌تر اینکه می‌خواهند آب دریا را با شیرین‌کن به یزد و دوباره از یزد به اصفهان منتقل کنند که به طور قطع، نتیجه این برنامه‌ها و اقدامات گسترش پهنه‌های فرونشستی و کمبود آب در هر دو استان است. 

منبع: خبرگزاری ایلنا

دیگر خبرها

  • تهرانی‌ها هشدار امروز هواشناسی را جدی بگیرند
  • ترک‌خوردگی‌ها و فرونشست عجیب نقش جهان
  • هشدار نارنجی هواشناسی/ بارندگی در تهران و ١٢ استان
  • هشدار نارنجی هواشناسی برای دوشنبه و سه شنبه | کدام استان‌ ها هشدار بارندگی گرفتند؟
  • ورود سامانه جدید بارشی به کهگیلویه و بویراحمد/ هواشناسی هشدار زرد صادر کرد
  • "جوین" بیشترین بارندگی غرب خراسان رضوی را داشت
  • هواشناسی اصفهان برای سامانه همرفتی هشدار سطح زرد صادر کرد
  • جیغ و شیون شهروندان تبریزی برای غرق خودروهایشان در سیل! | فیلم
  • تدوام سامانه بارشی در آذربایجان غربی/سیلاب و طغیان رودخانه‌ها دور از انتظار نیست
  • هشدار هواشناسی کاشان نسبت به وزش باد شدید